inkomotininews@gmail.com

Θωρακισμένη αμφίβια μπουλντόζα κατασκευάζεται για τον τουρκικό στρατό


Η πρώτη στον κόσμο μπουλντόζα που είναι θωρακισμένη και μπορεί να κολυμπήσει, κατασκευάστηκε από Τούρκους μηχανικούς.

Η μπουλντόζα που αναπτύχθηκε από την εταιρία FNSS Savunma Sistemleri AŞ και φέρει την ονομασία ΑΖΜIM (Αμφίβιο Θωρακισμένο Όχημα Έργου), κατά τις επιχειρήσεις διάβασης ποταμού...
...των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα διαμορφώνει κατάλληλα την κλίση και την επιφάνεια των όχθεων, διευκολύνοντας την έξοδο των οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10/3/2009 είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών σχετικά με το σχέδιο ΑΖΜΙΜ. Το ΑΖΜΙΜ είναι το δεύτερο πρωτότυπο σχέδιο σχεδίασης και παραγωγής οχήματος εδάφους της FNSS μετά και από την αμφίβια επιθετική γέφυρα Samur. Πρόκειται για ένα σύστημα σχεδιασμένο για να διαμορφώνει τις ακτές (κλίση, πλάτος, σκληρότητα εδάφους, ομαλότητα εδάφους) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των διαφόρων αμφίβιων οχημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να μπούνε στο νερό κατά τις επιχειρήσεις διάβασης ποταμού. Ταυτόχρονα το ΑΖΜΙΜ είναι το μόνο παγκόσμια όχημα γεω-προωθητής με χαρακτηριστικά αμφίβιου και θωρακισμένου οχήματος.

Αρμόδιοι της εταιρίας ανέφεραν πως καθώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν πάντοτε δυνατότητα επιλογής κατάλληλων όχθεων κατά τη διάβαση των ποταμών, η παροχή ευελιξίας στην επιλογή των περιοχών όπου θα γίνουν οι αμφίβιες επιχειρήσεις, είναι κάτι το κρίσιμο που αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού.

Ανέφεραν επίσης πως υπάρχουν ήδη στρατιωτικά οχήματα έργου που διαμορφώνουν τις όχθες ώστε να μπορούν τα αμφίβια οχήματα να μπούνε στο νερό, αλλά αυτά δεν έχουν δυνατότητες κολύμβησης. Περιέγραψαν πως τα συνηθισμένα οχήματα για να μεταφερθούν στις περιοχές των επιχειρήσεων χρειάζεται να υπάρχουν άλλα μεταφορικά οχήματα και είπαν: «Με σκοπό την εξάλειψη αυτής της αδυναμίας, γεννήθηκε το αίτημα για ένα αμφίβιο όχημα το οποίο κατά τις επιχειρήσεις διάβασης ποταμού των ενόπλων δυνάμεων θα καθιστά κατάλληλες αμφότερες τις όχθες του ποταμού, και έτσι εμφανίστηκε το σχέδιο ΑΖΜΙΜ. Το σχέδιο που άρχισε στις 15/6/2009 περιλαμβάνει παράδοση σε ένα σύντομο για στρατιωτικά οχήματα διάστημα, 12 μονάδων ΑΖΜΙΜ μαζί με τον τεχνικό τους φάκελο, τα εγχειρίδια, τα ανταλλακτικά και τον εξοπλισμό συντήρησης τους. Το σχέδιο ΑΖΜΙΜ υποστηρίχθηκε από τις υποδομές μοντελισμού και εξομοίωσης των πανεπιστημίων».

Το ΑΖΜΙΜ είναι θωρακισμένο, ερπυστριοφόρο και αμφίβιο, φέρει έναν χειριστή και ένα άτομο πλήρωμα, και χάρη σε αυτό θα μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις φτυαρίσματος, ισοπέδωσης, μεταφοράς και απόξεσης. Φέρει ακόμη κάμερα μέρας και νύχτας, πολυλειτουργική οθόνη LCD, και κλιματισμό. Μπορεί να κινηθεί στην ξηρά με ταχύτητα 45 χλμ την ώρα και έτσι στην περιοχή των επιχειρήσεων δεν χρήζει άλλων μεταφορέων, αλλά κινείται μαζί με τα άλλα στρατιωτικά οχήματα. Το όχημα χάρη στους δύο πίδακες νερού που φέρει μπορεί να κολυμπήσει σε τρεχούμενα νερά με ευελιξία 360ο .

Στις δοκιμές που έγιναν απέδειξε την αντοχή του σε νάρκες ξηράς και σε βλήματα διάτρησης θωράκισης.

Η παραγωγή των 12 τεμαχίων ΑΖΜΙΜ αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2013.

Εφημερίδα Χουριέτ

Σχόλιο: Φαντάζομαι ότι αυτά τα οχήματα προορίζονται για τον Δούναβη, τον Ζαμβέζη, τον Νιαγάρα και τον Γάγγη ποταμό…Δεν πιστεύω να πηγαίνει το μυαλό κανενός πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον Έβρο…Άλλωστε είμαστε φίλοι με την Τουρκία! Τα σίριάλ τους βλέπουμε, ψωνίζουμε από εκεί, πρόσφατα μέχρι και δεύτερο γαμήλιο γλέντι έκανε ζευγάρι Ελλήνων εκεί!

Δείτε βίντεο του αμφίβιου οχήματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων:


ΠΗΓΗ: tourkikanea

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews