inkomotininews@gmail.com

«Χρωματιστή» δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξ/πολης στο πλαίσιο του«Future Library 2013»


Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι το τοπικό κέντρο πληροφόρησης.

Είναι η τοπική πύλη στη γνώση που παρέχει το βασικό πλαίσιο για τη δια βίου μάθηση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων, και την πολιτιστική ανάπτυξη...
...ατόμων και κοινωνικών ομάδων.

Αποτελεί ζωτική δύναμη για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πληροφόρηση, και ταυτόχρονα έναν καίριο διαμεσολαβητή για την ενίσχυση της ειρήνης και της πνευματικής ευημερίας μέσω της νοητικής συγκρότησης.

Για τον λόγο αυτό η UNESCO ενθαρρύνει τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να υποστηρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη των δημοτικών βιβλιοθηκών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ως Πνευματικό Κέντρο. Από το 1988 λειτουργούσε ως τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου (Κ.Ε.Π.Α.Δ.Α.), ενώ από τον  Σεπτέμβριο του 2011 είναι τμήμα του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α.). Σήμερα η συλλογή των βιβλίων της περιλαμβάνει 26.500 τόμους (με το πολύτιμο αρχείο Θράκης), τοπικές εφημερίδες, περιοδικά, και μια μικρή συλλογή από CD’s, ενώ τα μέλη της είναι 6.710. Από τις  12  Φεβρουαρίου 2013, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης είναι μία από τις 112 Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο «Future Library 2013», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011, από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που το 2010 είχε κερδίσει το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Το Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός δωρητής του «Future Library», και σκοπός της δωρεάς του είναι να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις νέες της εγκαταστάσεις της στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ενισχύοντας στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, δημιουργικότητας και διάδρασης.

Έτσι λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, ξεκινάει εκστρατεία με θέμα «Στις Βιβλιοθήκες ο Κόσμος είναι Πολύχρωμος», στο πλαίσιο της οποίας θα ξεναγήσει τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες της στον πολύχρωμο κόσμο της, και θα διοργανώσει σειρά «χρωματιστών» αναγνώσεων, δράσεων και εκδηλώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews