inkomotininews@gmail.com

Ανοιχτό για το κοινό το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου το Σάββατο 18/5


Το Μουσείο Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας, του οποίου την (επανα)λειτουργία έχει αναλάβει η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, είναι το μοναδικό στην περιοχή και ένα από τα λίγα σε όλη τη χώρα. Η ιδιαιτερότητα του Μουσείου δεν έγκειται μόνο στο ότι απευθύνεται σε παιδιά από 3 ως 16 ετών αλλά και στο ότι απευθύνεται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και...
...άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (I.C.O.M.) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1946 ως μη κυβερνητικός οργανισμός από λίγους επαγγελματίες μουσείων – αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές κ.ά. που αγωνιούσαν για την τύχη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα το I.C.O.M. αριθμεί 22.000 περίπου μέλη σ’ όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 145 χώρες.

Η UNESCO αποφάσισε εξ αρχής να στηρίξει το I.C.O.M. προσφέροντάς του στέγη στο κτίριό της στο Παρίσι.

Το 1951 ξεκίνησαν μαζί το πρόγραμμα «Σταυροφορία των Μουσείων», που συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων.

Μέσα από τον ίδιο προβληματισμό, το 1977, καθιερώθηκε η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, καθώς και στην προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Κάθε χρόνο το I.C.O.M. επιλέγει ένα διαφορετικό θέμα γύρω από το οποίο επικεντρώνονται πλήθος εκδηλώσεων που οργανώνονται με πρωτοβουλία μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Για το 2013 έχει επιλεγεί το θέμα: «Μουσεία (μνήμη + δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή», που αναδεικνύει την ευρηματικότητα και τη ζωτικότητα του κοινωνικού ρόλου των Μουσείων, ως χώρο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας.

Επιμέρους θεματικές ενότητες για φέτος είναι:

- Η συμβολή του μουσείου στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

- Το μουσείο ως χώρος κοινωνικού διαλόγου, και διασύνδεσης των γενεών.

- Ο εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός ρόλος του μουσείου, ως άτυπη εκπαιδευτική δομή και δράση.

- Το μουσείο ως χώρος ανάπτυξης καινοτόμων τεχνικών και πρακτικών διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Μουσείο Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας, είναι το μοναδικό στη Ροδόπη και ένα από τα λίγα σε όλη τη χώρα. Η ιδιαιτερότητα του Μουσείου δεν έγκειται μόνο στο ότι απευθύνεται σε παιδιά από 3 ως 16 ετών αλλά και στο ότι απευθύνεται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Μουσείο έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του νομού Ροδόπης, τη γνωριμία με τα οικοσυστήματα της περιοχής, την εστίαση στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα από αιώνες συμβίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι, την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για το φυσικό περιβάλλον, την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών της περιοχής και την πληροφόρηση σχετικά με τα απειλούμενα είδη της Ροδόπης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στον οικισμό της Πανδρόσου, συμμετέχοντας στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοιχτό το Σάββατο 18/5, από 09:00 μέχρι 19:00.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews