inkomotininews@gmail.com

Σεμινάριο Κρητικών χορών στην Κομοτηνή από τον μοναδικό Γιάννη Μεγαλακάκη

Ο φημισμένος Κρητικός χορευτής που χόρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα διδάξει την ιστορία και τη φιλοσοφία των Κρητικών χορών, και φυσικά φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς.  

Θα διδαχθούν περισσότεροι από 20 Κρητικοί χοροί...
...που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της Κρητικής χορευτικής παράδοσης, σε πολλές πτυχές της: στον χορό πρώτ’ απ’ όλα, στη φιλοσοφία, στη μουσική, στον στίχο, στους καλλιτέχνες, στην ιστορία.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00 - 21:00.

Δηλώσεις Συμμετοχής-Επικοινωνία:
- Γιαπουντζής Γιώργος: 6945910180
- Κουρουτζή Ελεονώρα: 6946437385

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μεγαλακάκης
Κατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ξεκίνησε να διδάσκει Κρητικούς χορούς από το 1994 σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης, και όραμα ζωής του ιδίου και του δίδυμου αδερφού του Γιώργου, είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν τη φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του Κρητικού χορού.

- Το 1997 χόρεψε στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, υπό τη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

- Το 1998 ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Γιώργο την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».

- Το 2002 συμμετείχε με τη χορευτική του ομάδα σε μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού της Αθήνας.

- Το 2004 χόρεψε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο Ολυμπιακό Στάδιο υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

- Το 2006 κυκλοφόρησε σε DVD-CD την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη» την οποία είχε παρουσιάσει στο Νέο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας τον Μάρτιο του 2005.

- Τον Νοέμβριο του 2006 ίδρυσε στην Αθήνα το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.

- Το καλοκαίρι του 2006 ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.

- Τον Ιούνιο του 2008 χόρεψε στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στη Σαραγόσα της Ισπανίας, σε μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο Κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό Flamenco.

- Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χορογράφοντας».

- Το 2011 παρουσίασε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα – Πλανητάριο, την ταινία –ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».

- Την περίοδο 2010 - 2011, ανέλαβε τη διδασκαλία Κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς «Το νησί».

- Την άνοιξη του 2012 παρουσίασε στο θέατρο ΠΚ της Αθήνας, την παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς», στην οποία επίλεκτοι χορευτές της χορευτικής του ομάδας, συνέπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

- Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσίασε από κοινού με τον Ψαραντώνη και πολυμελή χορευτική ομάδα, μια σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton της Αθήνας.

- Τον Ιούλιο του 2013, μαζί με επίλεκτους χορευτές της ομάδας του, συνεργάστηκε με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του Flamenco, Oscar De Los Reyes, παρουσιάζοντας μια μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.

- Έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 60 σεμινάρια Κρητικών χορών σε όλο τον κόσμο.

- Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της Κρητικής μουσικής.


- Πολλά άρθρα του σχετικά με την Κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews