inkomotininews@gmail.com

Οι αστικές αναπλάσεις «αποκούμπι» των δημάρχων

Προετοιμασία με…όρεξη για το νέο ΕΣΠΑ.

Ένεκα του δραματικού περιορισμού των κρατικών κονδυλίων...
...που αποδίδονται στους δήμους για την εκτέλεση έργων υποδομής, τα αστικά ολοκληρωμένα προγράμματα που χρηματοδοτούν αστικές αναπλάσεις με κονδύλια του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν την περίοδο που μας πέρασε ένα πολυτιμότατο εργαλείο παρέμβασης για τον καλλωπισμό των μεγάλων αστικών κέντρων και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την ευκαιρία να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο είχαν οι 5 μητροπολιτικοί δήμοι των αντίστοιχων νομών, ήτοι η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης ο ακριτικός δήμος της Ορεστιάδας.

Ειδικότερα στην Κομοτηνή το εργαλείο των αστικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων αξιοποιήθηκε για την δημιουργία του ποδηλατόδρομου και την μετατροπή κεντρικών οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, για την ανάπλαση της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, για παρεμβάσεις σε γειτονιές όπως αυτή της Εκτενεπόλ, αλλά και για παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και στο κτίριο της Καπναποθήκης.

Στο κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου κι ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις έργων στα προγράμματα αστικών αναπλάσεων, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι διοικήσεις των δικαιούχων δήμων βρίσκονται ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού και προπαρασκευής των νέων προτάσεων, που θα επιδιωχθεί να ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020. Χθες το πρωί, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, με τους δημάρχους και εκπρόσωπους δημοτικών αρχών των 6 πόλεων, που υλοποίησαν τα προγράμματα αστικής ανάπλασης, προχώρησαν σε έναν απολογισμό της προγραμματικής περιόδου που έκλεισε και μίλησαν για τους στόχους της επόμενης μέρας.

Για την έως τώρα αξιοποίηση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων, η ικανοποίηση εκ μέρους των δημάρχων ήταν αισθητή, καθώς κατάφεραν να ισοσκελίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχαν από τη συρρίκνωση της ΣΑΤΑ, εκτελώντας σημαντικά έργα τα αποτελέσματα των οποίων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ορατά από τους ίδιους τους δημότες. Ιδιαίτερη ικανοποίηση δηλώθηκε για την ισόποση κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των δήμων, ενώ έγινε ειδική μνεία στη θεσμική συνεργασία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη μεγιστοποίηση των οφελών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υλοποιούμενων προγραμμάτων. Βασικό αίτημα των δημάρχων για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι τα ολοκληρωμένα αστικά προγράμματα να επεκταθούν και ως προς τα διαθέσιμα κονδύλια και ως προς τις επιλεξιμότητες, ώστε να τεθούν προς υλοποίηση έργα ουσιαστικής αναβάθμισης των αστικών κέντρων. Αναφορικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία τέτοιων έργων, οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, έχοντας ξεκινήσει ήδη την προπαρασκευή.

Άρης Γιαννακίδης «Να σχηματοποιήσουμε προγραμματισμένα, αξιολογημένα και ιεραρχημένα την επόμενη δράση για την αστική αναγέννηση των πόλεων».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε εξαιρετικό το αποτέλεσμα της υλοποίησης έργων αστικής ανάπλασης στην περιφέρειά μας, επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προπαρασκευαστική δουλειά για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Στόχος για τον ίδιο είναι «να μπορέσουμε προγραμματισμένα, αξιολογημένα και ιεραρχημένα να σχηματοποιήσουμε την επόμενη δράση για την αστική αναγέννηση των πόλεων της περιφέρειας», ενώ η επιθυμία του για τη νέα μορφή των ολοκληρωμένων αστικών προγραμμάτων είναι να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις υποβαθμισμένες περιοχές και τον πρώτο λόγο για την διαμόρφωση των απαραίτητων έργων και παρεμβάσεων να έχουν οι δήμοι.


πηγή:
paratiritis-news.gr / Θωμάς Σταμούλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews