inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS) Τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να κάνουν τα πάντα

Ο διαβήτης δεν είναι ασθένεια, είναι τρόπος ζωής.

Ημερίδα με τίτλο «Ζω με τον σακχαρώδη διαβήτη – μαθαίνω – ενημερώνομαι», για τα άτομα και ιδιαίτερα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν την ασθένεια του σακχαρώδους διαβήτη όχι ως αναπηρία αλλά ως τρόπο ζωής...
...συνδιοργάνωσαν ο Ροταριανός Όμιλος "Κομοτηνή" Ροδόπης και η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.).


Την ημερίδα παρακολούθησαν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές.

Μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβητικών, όπως τόνισε και ο πρόεδρός της κ. Αριστείδης Ράπτης που παρέστη στην εκδήλωση, καταβάλλονται προσπάθειες για τη θεσμοθέτηση μέτρων από την Πολιτεία με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πασχόντων. Όπως π.χ. σε εργασιακά ζητήματα, στη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ ένα από τα βασικά αιτήματα της ΕΛΟΔΙ, είναι να μην συμπεριλαμβάνονται οι διαβητικοί στις κατηγορίες των αμεα που καλούνται ανά διετία να ελεγχθούν από τα ΚΕΠΑ, δεδομένου οτι η πάθησή τους είναι μη αναστρέψιμη.



Έρευνες προβλέπουν ότι στην Ευρώπη ως 2030 οι διαβητικοί θα αυξηθούν κατά 30%. Όπως τόνισε στην ημερίδα η κλινική διαιτολόγος –διατροφολόγος κ. Φαίη Καλλιδου, η διατροφή για έναν διαβητικό, που είναι το Α και το Ω, θα πρέπει να έχει ως εξής: ισομερή κατανομή υδατανθράκων, πολλές φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά, άσκηση. Έτσι, καίτοι δεν επιτυγχάνεται μεν ίαση, εντούτοις μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό, με συνέπεια να απαιτείται λήψη λιγότερης ποσότητα ινσουλίνης, και επομένως μειώνονται οι πιθανότητες πρόκλησης βλαβών για τις οποίες ευθύνεται η εξωγενής ινσουλίνη, στα μάτια, στο νευρικό σύστημα και στην καρδιά.



«Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να κάνουν τα πάντα», επισήμανε με έμφαση η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος κ. Καλλιόπη Κώτσα, σημειώνοντας τις αυξητικές τάσεις της πάθησης παγκοσμίως, και προσθέτοντας πως η παχυσαρκία είναι βασικός παράγοντας εμφάνισης της νόσου τύπου 2 η οποία πάντως προσβάλλει και τα παιδιά.


Για τον καταλυτικό ρόλο της ψυχολογικής στήριξης των ατόμων και δη των παιδιών με διαβήτη, μίλησε η ψυχολόγος κ. Μαρία Γούλα.


Ιδιαίτερα η κ. Γούλα, υπογράμμισε τον ρόλο του σχολικού περιβάλλοντος. 


Η διοργάνωση της ημερίδας ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου "Κομοτηνή" Ροδόπης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης και προσφοράς, όπως σημείωσε η πρόεδρός του κ. Μαίρη Κοσμίδου.
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews