inkomotininews@gmail.com

Ποιοι και γιατί θέλουν να ελέγχουν παγκοσμίως την παραγωγή και τη διάθεση των σπόρων;

- Σπόροι και…υβρίδια στο Ευρωκοινοβούλιο.

- Αναβολή για τον Απρίλιο της συζήτησης για την δήθεν Διατροφική Ασφάλεια…

Αναβλήθηκε την περασμένη Τρίτη η συζήτηση και η ψήφιση της νέας νομοθεσίας  για την «Εμπορία  των σπόρων, την...
...υγεία των ζώων και των φυτών, και τους επίσημους ελέγχους για την παραγωγή τροφίμων», στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών.

Αιτία της αναβολής στάθηκε το μεγάλο κύμα αντίδρασης του παγκόσμιου (Via Campesina, 200 εκ. μικροί καλλιεργητές ακτήμονες και ιθαγενείς φυλές από 164 χώρες και 79 κράτη), και ευρωπαϊκού κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, στο δίκτυο του οποίου συμμετέχουν η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, άλλες οργανώσεις με συναφές αντικείμενο και φιλοσοφία σε ότι αφορά τους σπόρους και τη Μητέρα Φύση, αγρότες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας η οποία θα το εξετάσει…ενδελεχώς, και στη συνέχεια θα το παραπέμψει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, και από κει και μετά θα πάρει εκ νέου το δρόμο για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, κοντά στον Απρίλη.

Το σίγουρο είναι ότι γύρω στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση οδεύει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις. Οι μεγάλες αντιδράσεις στις διάφορες πόλεις της Ευρώπης και στο Ευρωκοινοβούλιο, φυσικά αυτά που περιγράφονται στη «νέα νομοθεσία», έκαναν και αρκετούς  ευρωβουλευτές να «βγουν από τα ρούχα τους»…Θα φανεί αυτό στην επικείμενη ψηφοφορία τον Απρίλη…

Μέσω της προτεινόμενης νομοθεσίας, η βιομηχανία των σπόρων βρήκε ή εφηύρε μια ευκαιρία για να εδραιώσει την κυριαρχία της στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική αξία της παγκόσμιας αγοράς αγγίζει τα 45 δισ. δολάρια, και της ευρωπαϊκής τα 9 δισ. δολάρια ετησίως.

Επί της ουσίας, η βιομηχανία των σπόρων επιδιώκει τη θέσπιση και εφαρμογή μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα καθιερώνει τη μοριακή σήμανση. Με την ταυτοποίηση των ποικιλιών, μέσω μιας τεχνολογίας γενετικής ακολουθίας, οι εταιρείες θα μπορούν να αναγνωρίζουν τις ποικιλίες τους στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ποιοι την εμποδίζουν να το κάνει αυτό; Μα φυσικά οι αγρότες, οι βιολογικοί κτηνοτρόφοι και όσοι παράγουν παραδοσιακές γεωργικές ποικιλίες σπόρων που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της συμβατικής βιομηχανίας και είναι ελεύθεροι από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εμπορία σπόρων μη καταχωρισμένων ποικιλιών (παραδοσιακών, τοπικών και ιδιοπαραγόμενων), δεν υπόκειται σε έλεγχο στις περισσότερες χώρες. Φυσικά αποτελούν ένα  πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς! Σύμφωνα με τη Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφο-παραγωγό ντοκιμαντέρ, μέλος του Πελίτι και υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις του, οι πολυεθνικές θέλουν κι αυτό το κομμάτι της αγοράς, (σημειωτέον ότι οι ντόπιες ποικιλίες αποτελούν το 3 έως 5% των παραγόμενων σπόρων, το υπόλοιπο των παραδοσιακών ποικιλιών έχουν χαθεί), προβάλλοντας το επιχείρημα ότι χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών λόγω παράνομης αναπαραγωγής αλλά και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων.

Κάντε εδώ την αντιπαραβολή των στοιχείων που πήραμε από το Πελίτι:
Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν περίπου το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι δέκα μεγαλύτερες ελέγχουν το 73%, και αυτή η συγκέντρωση εξακολουθεί να αυξάνεται…Κι όμως, η απληστία τους δεν έχει τέλος, και θέλουν να σταματήσουν κάθε εμπορική διακίνηση σπόρων και διάθεση προϊόντων τα οποία θα προέρχονται από τους ντόπιους και αυθεντικούς σπόρους της κάθε περιοχής.

«Δηλαδή μπορεί κάποιος να βάλει στο χωράφι του σπόρους από παραδοσιακές και αυθεντικές ποικιλίες, ωστόσο δεν μπορεί ούτε τον σπόρο να πουλήσει, αλλά ούτε και τα προϊόντα να διαθέσει στις αγορές, καθώς θα ελέγχουν και θα διασταυρώνουν οι πολυεθνικές ότι δεν ανήκει στον κατάλογό τους, και μπορεί να πληρώνουν και πρόστιμο μάλιστα από πάνω! Δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε να ιδρύεται και…Αστυνομία για τον έλεγχο στους σπόρους στα χωράφια των αγροτών», σημείωσε η κ. Κανελλοπούλου.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι μια τέτοια νομοθεσία, αν ψηφισθεί, θα ήταν ολέθριο για την Ελλάδα, μια και είναι η χώρα της Ε.Ε. που είναι τρίτη στον κόσμο στο θέμα της βιοποικιλότητας.

«Μια τέτοια νομοθεσία ισοπεδώνει τα πάντα και καταστρέφει τη βιοποικιλότητα κάθε χώρας. Φανταστείτε τη δική μας χώρα», υπογράμμισε η κ. Κανελλοπούλου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το κύμα αντίδρασης σηματοδοτεί τη δύναμη που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες όταν έχουν πληροφόρηση και την επιδιώκουν, μπορούν να αλλάξουν αποφάσεις και κυρίως τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Κλείνοντας η κ. Κανελλοπούλου πρόσθεσε ότι το δίκτυο των κινημάτων ζητά  από τις πολυεθνικές που παράγουν τους βιομηχανικούς σπόρους, ενημέρωση με ποιες μεθόδους (χημικές-ακτινοβολίες) έχουν γίνει…Προς το παρόν μένουν με την ερώτηση…

Ραντεβού, για τα καλά ελπίζουμε νέα, στις 26 Απριλίου 2014 στην έδρα του Πελίτι στο Μεσοχώρι της Δράμας!

Υ.Γ.: Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα για τον πλανήτη, το περιβάλλον και τη ΖΩΗ, για το τι θα βάλει ο αγρότης στο χωράφι του, για το τι θα βάλουμε οι πολίτες στο τραπέζι μας, θα πρέπει να το αποφασίσει κάποιος ευρωβουλευτής, που το σίγουρο είναι ότι δεν γνωρίζει καν το θέμα που του θέτουν;
Εδώ δε μιλάμε για…σοκολατάκια και κρουασανάκια τα οποία άφθονα κουβαλούν (και όχι μόνο) οι  εκπρόσωποι των φοβερών «λόμπυ» στην Ε.Ε. για να πείσουν κάποιους να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα…
Δεν θα έπρεπε να τοποθετηθούν επιστημονικοί φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, και όλοι οι εμπλεκόμενοι;
Γιατί να εξαρτάται η υγεία του πλανήτη και του κόσμου από κάποιους γραβατωμένους που μπορεί να είναι και αδαείς εντελώς;

Μ.Β.

1 σχόλια:

dragonfly είπε...

συγχαρητήρια για το άρθρο

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews