inkomotininews@gmail.com

Τις Αζόρες επισκέφθηκαν μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου

Το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, το νησί Σάο Μιγκέλ του συμπλέγματος Αζορών της Πορτογαλίας, ήταν ο προορισμός της πέμπτης συνάντησης των σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής σύμπραξης Comenius με τίτλο “Food technology in Europe:...
...differences and similarities”.

Από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου, με συνοδούς τη Διευθύντρια του Λυκείου κ. Σερέτη Βάγια και την καθηγήτρια Ανδρεαδάκη Ευφροσύνη, φιλοξενήθηκαν από το ιδιωτικό Collegio Da Castaneiro.

«Αυτό που μας εντυπωσίασε ευχάριστα είναι η εκτίμηση των Πορτογάλων προς την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στο σχολείο μάλιστα πρόσφατα, για να παρακινήσουν τους μαθητές να ασχοληθούν με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ιδρύθηκε όμιλος με την επωνυμία «Ακαδημία Πλάτωνα» με στόχο την προσέγγιση και μελέτη κειμένων του  αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου», σημειώνει η κ. Σερέτη.

Το προϊόν το οποίο ανέλαβε το σχολείο της Πορτογαλίας να παρουσιάσει, ήταν το τσάι: την καλλιέργεια του φυτού, τη συγκομιδή, την επεξεργασία των φύλλων ώστε από την ίδια πρώτη ύλη να προκύπτουν δύο καταναλωτικά αγαθά, το μαύρο και το πράσινο τσάι, και τις ευεργετικές ιδιότητες του ροφήματος για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξαν οι οικοδεσπότες. Όπως τόνισαν, οι Αζόρες είναι η μοναδική ευρωπαϊκή περιοχή στην οποία καλλιεργείται το τσάι και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικανική ήπειρο.

Μάλιστα, είχαν προγραμματίσει δύο επισκέψεις σε τοπικά εργοστάσια τσαγιού, στις οποίες οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα στάδια επεξεργασίας και συσκευασίας του τελικού προϊόντος.

Η ελληνική ομάδα διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες, παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή ποικιλία που ευδοκιμεί σε ορεινά και ημι-ορεινά μέρη της ελληνικής υπαίθρου, τον σιδερίτη, ή όπως κοινά ονομάζεται, το τσάι του βουνού.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τους ανθρώπους και τον τόπο, οι αποστολές έγιναν καταρχήν δεκτές από τους τοπικούς άρχοντες των δύο μεγαλύτερων Δήμων του νησιού, της πρωτεύουσας Ponta Delgada και της Ribeira Grande, και κατόπιν έγινε ξενάγηση στις φυσικές ομορφιές του νησιού που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις λιμνοθάλασσες Sete Citades και Fogo που έχουν σχηματιστεί σε κρατήρες ηφαιστείων, καθώς και στην Caldeira Velha, ένα δάσος με πλούσια – ενδημική και όχι μόνο – βλάστηση. Η περιοχή διατρέχεται από νερά τα οποία θερμαίνονται με γεωθερμική ενέργεια, χάρη στην οποία εξασφαλίζεται και η ηλεκτροδότηση των νησιών.
Επίσης, έγινε επίσκεψη στις Furnas, a boca do vulcão, όπου ανάμεσα σε μια ακόμα λιμνοθάλασσα και μια δασωμένη πλαγιά αναβρύζει καυτό νερό και αναδύονται καπνοί από τα έγκατα της γης. Η θερμότητα του εδάφους είναι τόσο μεγάλη ώστε οι ντόπιοι συνηθίζουν να μαγειρεύουν το παραδοσιακό τους φαγητό, κρέας με λαχανικά, παραχώνοντας γάστρες στη γη για περίπου πέντε ώρες. Την τελευταία ημέρα, οργανώθηκε επίσκεψη σε φυτεία ανανά και έμαθαν τα μυστικά της καλλιέργειας του εξωτικού αυτού φρούτου. 

Στο κέντρο έρευνας και παρακολούθησης που εδρεύει στην περιοχή, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη βιοποικιλότητα του τόπου και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά και για την πολιτική, πολιτιστική και γεωλογική ιστορία του νησιού.


Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ευχαρίστησαν τους οικοδεσπότες και έδωσαν ραντεβού τον Απρίλιο στην Πολωνία οπότε και ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτών των συναντήσεων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews