inkomotininews@gmail.com

Με τον Καρά Γιουσούφ συναντήθηκαν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης

Με τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, παρουσία και του βουλευτή Αρκαδίας και μέλους της Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαριά, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Ροδόπης, και συζήτησαν μαζί του τα προβλήματα του κλάδου...
...με φόντο το προς ψήφιση (σήμερα) πολυνομοσχέδιο.

Οι θέσεις που κατέθεσαν οι φαρμακοποιοί:

- Δεν δέχονται να υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές των ΜΣΦΑ μόνο μεταξύ των φαρμακοποιών, τη στιγμή που οι φαρμακοβιομηχανίες είναι ελεύθερες να πωλούν στους φαρμακοποιούς τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε όποια τιμή θέλουν. Οι ίδιοι αντιπροτείνουν εξορθολογισμό της τιμής των ΜΣΦΑ μέσω της κρατικής διατίμησης, όπως γίνεται σήμερα τόσο στα ΜΣΦΑ όσο και στα υπόλοιπα φάρμακα.

- Ζητούν 48ωρη μέγιστη εβδομαδιαία λειτουργία ανά φαρμακείο. Οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας να καθορίζονται από τον εκάστοτε φαρμακευτικό σύλλογο, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

- Τάσσονται ενάντια σε οποιαδήποτε πολυϊδιοκτησία φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων και των μειοψηφικών πακέτων, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για μη φαρμακοποιούς (σήμερα ο κάθε φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να κατέχει το 51% σε ένα φαρμακείο, όπου θα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης, και μπορεί να έχει ένα μειοψηφικό πακέτο σε μόνο ένα ακόμα φαρμακείο).

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του κ. Καρά Γιουσούφ:

«Τα μνημονιακά μέτρα για τα φαρμακεία που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν το καταστροφικό της σχέδιο, αφού μεταξύ άλλων, ένας φαρμακοποιός θα μπορεί να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί,  τα φαρμακεία θα μπορούν να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μια εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, ανατρέπεται πλήρως το πρόγραμμα εφημεριών, κ.ά. Είναι πλήρης δηλαδή η μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα, η επικράτηση των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, η συνεχής αυξανόμενη επιβάρυνση των ασθενών για τα φάρμακα που χρειάζονται, η καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η πολιτική φαρμακείου είναι απαράδεκτη, και θα ανατραπεί με την απομάκρυνση της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα. Μια πολιτική φαρμάκου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση όλων στη φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη, χωρίς τις καταστροφικές επιβαρύνσεις που ισχύουν, καθώς και την επιβίωση του μικρού φαρμακείου της γειτονιάς, θα αποτελέσει προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews