inkomotininews@gmail.com

Ελένη Λαφτσή: «Γυναίκες, ελάτε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Δεν μας αξίζει αυτό το γκρίζο παρόν»

«Οι πατριαρχικές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα αντικείμενο, ενισχύονται σε περίοδο κρίσης, και κάτω από το βάρος των δεξιών-ακραίων ιδεών...
...παίρνουν άλλες διαστάσεις».

«Δεν μας αξίζει αυτό το γκρίζο παρόν που ζούμε. Μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ελάτε να το σχεδιάσουμε, να το διεκδικήσουμε και να το εφαρμόσουμε όλες μαζί. Μόνες, η κάθε μία, δεν μπορεί να πετύχει πολλά. Όλες μαζί όμως μπορούμε να πετύχουμε, όχι μόνο να κρατηθούμε, αλλά να κρατήσουμε και μια κοινωνία όρθια στο πόδι, με αξιοπρέπεια μέσα από αυτή την κρίση. Ας μην καταντήσουμε αυτή τη μέρα της 8ης Μαρτίου μια αποστεωμένη χωρίς περιεχόμενο ημερομηνία, αλλά ας της δώσουμε το πραγματικό της περιεχόμενο, αυτό που πραγματικά αξίζει για τη γυναίκα, για τις διεκδικήσεις και για τα δικαιώματα τους».

Αυτά τόνισε η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηναίων Ελένη Λαφτσή, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και συνομίλησε με το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου.

Από τη συζήτηση καταδείχθηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης του κέντρου – που είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα με τη συγκεκριμένη δομή, μετά τη Θεσσαλονίκη – αλλά και η συνέχισή του πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις του, που προβλέπονται ως το 2015.

Όπως ενημερώθηκε η υποψήφια Δήμαρχος από το επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνική  Λειτουργός, Ψυχολόγος, Νομικός), από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο κέντρο, η άσκηση βίας δεν έχει ηλικία, φύλο ή κοινωνική διαστρωμάτωση, ενώ οι μορφές της για πολλές γυναίκες είναι δυστυχώς άγνωστες.

Η κ. Λαφτσή εξήρε το έργο του προσωπικού, χαρακτηρίζοντάς το λειτούργημα, καθώς και τη θέλησή του για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Λαφτσή υπογράμμισε:

«Σήμερα που δικαιώματα εργασιακά, κοινωνικά, κατακτημένα με αγώνες, ρίχνονται στον Καιάδα οδηγώντας την Κοινωνία στην οπισθοδρόμηση, ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Μέσα σε μια κοινωνία που πλήττεται γενικότερα, ο αγώνας για τα δικαιώματα των ανθρώπων, ειδικά όταν οι γυναίκες είναι αυτές που πρώτες που αποκλείονται από την εργασία. Είναι αυτές που αποτελούν τη μεγαλύτερη μερίδα των μερικώς απασχολούμενων, με μισθούς εξευτελιστικούς, κάτω από το όριο της φτώχειας, αυτές που καλούνται να αναπληρώσουν το κοινωνικό κράτος. Αυτές που καλούνται να φροντίσουν παιδιά και ηλικιωμένους. Η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών μέσα σε αυτή την εποχή, στην εργασία, στο δρόμο, τη νύχτα και την ημέρα, αυξάνονται διαρκώς και είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι πατριαρχικές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα αντικείμενο, ενισχύονται σε περίοδο κρίσης, και κάτω από το βάρος των δεξιών-ακραίων ιδεών, παίρνουν άλλες διαστάσεις. Οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη πλέον από υποκριτικά λόγια παρηγοριάς, έχουν ανάγκη από άλλες πολιτικές, στον αντίποδα αυτών που ασκούνται σήμερα, ειδικά όταν αυτά τα λόγια λέγονται από αυτούς που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. Σήμερα οι γυναίκες είναι στο κέντρο των εξελίξεων, είναι στους αγώνες στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, όπως των σχολικών φυλάκων, οι οποίες επιμένουν όρθιες να διεκδικούν το αυτονόητο. Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από άλλες πολιτικές, δημιουργικές, και μάλιστα σε όλους τους τομείς της εξουσίας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική εξουσία. Πολιτικές που θα αναδεικνύουν τη συμμετοχή της γυναίκας στο επίκεντρο των εξελίξεων και όχι στο περιθώριο των εξελίξεων της καθημερινότητας».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, η κ. Λαφτσή κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το παρών τους στην εκδήλωση - συζήτηση που η αυτοδιοικητική κίνηση ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή διοργανώνει την Κυριακή 9 Μαρτίου, με θέμα  "Η Γυναίκα στην εποχή της κρίσης και ο ρόλος της στην νέα εποχή».


Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Επαγγελματο-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στις 7:30 μ.μ., θα μιλήσουν η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηναίων Ελένη Λαφτσή, και η  Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews