inkomotininews@gmail.com

2ο σεμιναριακό camp για Α.με.Α. από τον «ΠΕΡΠΑΤΩ» και τον «ΗΡΟΔΙΚΟ»

Το 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Άτομα με κινητική αναπηρία σε περιβάλλον κατασκηνώσεων: Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων ενσωμάτωσης» πρόκειται να πραγματοποιήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ»...
...και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η ιδέα

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά λαμβάνοντας υπόψη:

- ότι οι κατασκηνώσεις αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παιδιών και νέων διότι τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον, να αποκτήσουν ορθές στάσεις συμπεριφοράς, να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τους συνομήλικούς τους. Αναγνωρίζοντας αφ’ ενός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά με και χωρίς αναπηρία συν-υπάρχουν σε θερινές κατασκηνώσεις δημιουργώντας ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης και υγιούς αλληλεπίδρασης για όλους, και αφ’ ετέρου ότι η ένταξη ενός Α.με.Α. σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να έχει παρεμβατικό ρόλο και να αλλάξει συμπεριφορές και αντιλήψεις συνεισφέροντας στην ψυχική ωριμότητα των παιδιών, κρίθηκε απαραίτητη η επένδυση στη γνώση, στην εκπαίδευση και στη συμπεριφορά των στελεχών κατασκήνωσης και όχι μόνο, προκειμένου να συντελούν στη δημιουργία κλίματος αποδοχής και προσαρμογής όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ικανότητες τους. 

- ότι ο αθλητισμός και το παραολυμπιακό κίνημα αποτελεί ένα αδιαίρετο κομμάτι της «αναπηρίας», ενισχύοντας τις προσπάθειες ανάδειξής του στη θέση στην οποία οφείλει να έχει στην καθημερινότητα των Α.με.Α.   

- ότι η εκπαίδευση στελεχών κατασκηνώσεων οι οποίοι μπορεί να είναι
καθηγητές φυσικής αγωγής, δάσκαλοι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κ.ά.
συμβάλει ώστε να γνωρίσουν την κινητική αναπηρία, με σκοπό την πλήρη ενσωμάτωση παιδιών ή νέων με κινητική αναπηρία, με στόχο την πλήρη αποδοχή και όχι τον αποκλεισμό τους στο περιβάλλον των κατασκηνώσεων.

Αντικείμενο του σεμιναρίου
Το πρόγραμμα είναι βιωματικό. Διαρκεί τέσσερις ημέρες και οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να  λάβουν μέρος σε 25 πρακτικά και θεωρητικά workshops, από 20 εισηγητές – εκπαιδευτές.  Μέσα από την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και θα εκπαιδευτούν από άτομα με αναπηρία – παραολυμπιονίκες, καθηγητές φυσικής αγωγής, εκπροσώπους της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής, γιατρούς, προπονητές – οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι στον χώρο της αναπηρίας, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και ως συνεισφορά στον χώρο της αναπηρίας.

Μεταξύ άλλων θα αναπτύξουν τις θεματικές ενότητες:

- Παραολυμπιακό κίνημα / υψηλός αθλητισμός.

- Κατασκηνώσεις και αναπηρία / Σημαντικότητα ενσωμάτωσης.

- Παιχνίδια ενσωμάτωσης.

- Οργάνωση προπονητικού προγράμματος και συμπληρώματα διατροφής.

- Επαφή με παραολυμπιακά αθλήματα.

- Πρακτικές για την αυτονομία χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου.

- Πρακτικές ατόμων για την αυτονομία ατόμων με ακρωτηριασμό.

- Βιωματικά προγράμματα για άσκηση στο νερό.

- Αυτόνομη Δυσρεφλεξία.

- Αναπηρικό αμαξίδιο: είδη και εξαρτήματα.

- Χειρισμός αναπηρικού και αθλητικού αμαξιδίου.

- Εκπαιδευτικά προγράμματα.

- Διαχείριση κύστης και εντέρου.

- Δραστηριότητες αναψυχής για όλους: «Ένα μοντέλο κοινωνικής ενσωμάτωσης».

- Η ψυχοκινητική φιλοσοφία στη συνεκπαίδευση παιδιών και χωρίς αναπηρία.

- Ομάδες δραστηριοτήτων και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο («σπάσιμο» του πάγου).

- Σεξ και αναπηρία.

- Προβολή ντοκιμαντέρ.

Τόπος και χρόνος διεξαγωγής
Και φέτος, οι εργασίες του σεμιναρίου θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση Pitsas Camp στον Πρίνο της Θάσου, από τις 29 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου. Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, καθώς διαθέτουν προσπελάσιμες υποδομές ελεγμένες από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.με.Α.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews