inkomotininews@gmail.com

Παρέμβαση Καρά Γιουσούφ για τις «κατ’ ευφημισμό αποζημιώσεις των 35-50 ευρώ στους αγρότες»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μακεδονίας – Θράκης, με θέμα «Συμπληρωματικές αποζημιώσεις και ευρύτερη προστασία των αγροτών που επλήγησαν από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου στο νομό Ροδόπης», κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Στις 20-9-2013 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή με αριθ. 1854, απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μακεδονίας – Θράκης με θέμα: “Εκτεταμένη καταστροφή της Αγροτικής Παραγωγής και των υποδομών εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων στο νομό Ροδόπης”.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν οι μερικές ή ολικές καταστροφές που ακολούθησαν τη θεομηνία της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 και αφορούσαν καλλιέργειες βάμβακος, καπνού, αραβόσιτου και ηλίανθου.

Ακολούθως τέθηκαν ερωτήματα γύρω από την ολοκλήρωση της καταγραφής και της καταβολής των αποζημιώσεων σε αυτή την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, το ποσό της δοθείσας αποζημίωσης καθώς και την πρόθεση της πολιτείας στο να θωρακίσει αποτελεσματικότερα την αγροτική παραγωγή και τα εισοδήματα αυτής στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλος, απάντησε με το υπ.αριθ. 180 έγγραφό του στις 15-10-2013, ότι μετά το πέρας των ερευνών και των εκτιμήσεων θα καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους δικαιούχους μέσω του ΕΛΓΑ, εφόσον αυτοί πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Οι αποζημιώσεις αυτές κατεβλήθησαν, το ποσό όμως είναι αντικειμενικά εξαιρετικά μικρό, της τάξης των 35 – 50 ευρώ ανά δικαιούχο!

- Επειδή η έννοια της αποζημίωσης καθορίζεται από το ύψος του ποσού που καταβάλλεται,

- Επειδή η συγκεκριμένη δοθείσα πενιχρή αποζημίωση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο κατ' ευφημισμό ως τέτοια,

- Επειδή δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια ακόμη από την πολιτεία σχετικά με την υλική θωράκιση των συγκεκριμένων παραγωγών οι οποίοι αποτελούν ένα από τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα της χώρας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί

1) Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συμπληρωματική καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων στους αναφερόμενους δικαιούχους;


2) Θα φροντίσει η κυβέρνηση να ενισχύσει προστατευτικά τις καλλιέργειες μέσω δόμησης κατάλληλων υλικοτεχνικών κατασκευών ώστε να μειωθούν οι ζημιές την εποχή που θα εμφανισθούν παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα;».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews