inkomotininews@gmail.com

Δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κομοτηνής

Δίχτυ προστασίας για την στήριξη των κοινωνικά και οικονομικών αδύναμων που αυξάνονται ραγδαία λόγω της κρίσης, διαμορφώνει η ολοκληρωμένη παρέμβαση της Αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κομοτηνής.

Με επίκεντρο τον Άνθρωπο, με συγκροτημένο πρόγραμμα, και με τις κατευθύνσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιάννη Γκαράνη...
...η κοινωνική πολιτική αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, ως ένας από τους δυναμικότερους τομείς του δημοτικού έργου με απτά αποτελέσματα.

Η δραστηριότητα που αναπτύσσεται  έχει τόσο προληπτικό όσο και αναπτυξιακό χαρακτήρα και με υπηρεσίες που αφορούν στην κοινωνική υγεία, τους οικονομικά ασθενείς δημότες και τους νέους.  

Μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών εξυπηρετήθηκαν το 2013, 770 αιτήματα δημοτών, 582 το προηγούμενο έτος και 455 το 2011.

Εξελίχθηκε πρόγραμμα διανομής καυσόξυλων για τη θέρμανση απόρων νοικοκυριών  το οποίο κάλυψε ανάλογες ανάγκες 200 οικογενειών το 2011, 300 το 2012 και 356 μέσα στο τρέχον έτος.

Τρόφιμα δόθηκαν σε 650 οικογένειες μέσα στην τρέχουσα χρονιά, σε ισάριθμες το 2012 ενώ 550 οικογένειες ενισχύθηκαν με τρόφιμα κατά το έτος 2011.

Ενισχύθηκε η λειτουργία του Κέντρου σίτισης ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις υπάρχουσες ανάγκες. Εξυπηρετεί σήμερα 150 άτομα, αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των ωφελούμενων την προηγούμενη χρονιά ενώ στους 92 ήταν οι ωφελούμενοι το έτος 2011.

Στη στέγη αστέγων φιλοξενούνται σήμερα 6 άτομα, περισσότεροι κατά 2 συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο έτη.

450 οικογένειες εξασφάλισαν είδη ιματισμού μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών φέτος, 450 το 2012 και 300 μέσα στο 2011. Από το τρέχον έτος, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς λειτουργεί κέντρο συλλογής και διαλογής προσφερόμενων ιματίων και ειδών πρώτης ανάγκης, από όπου στη συνέχεια εφοδιάζεται η ιματιοθήκη που λειτουργεί στο Πολυλειτουργικό Κέντρο, ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος κ. Γκαράνης.

Δωρεάν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες από την Ε.Ε. 
Με επιτυχία υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της ΕΕ της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με τους παρέδρους των ορεινών και μειονεκτικών οικισμών/κοινοτήτων του Δήμου Κομοτηνής για την συγκέντρωση δικαιολογητικών των αιτούντων. Η ηλεκτρονική καταχώρηση και αποστολή των αιτήσεων  οι οποίες ανήλθαν το 2011 σε 1720, το 2012 σε 2111 αιτήσεις και το 2013 σε 4120 αιτήσεις έγιναν με φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών. Το ίδιο συνέβη και με την παραλαβή όπως και τη διανομή τροφίμων στους δικαιούχους.

Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο
Όπως ανέφερε ο κ. Γκαράνης, από το 2012 το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τον Ιατρικό Σύλλογο, συντελεί στη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου και του κοινωνικού φαρμακείου που παρέχει τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα σε άπορους ανασφάλιστους.

45 μαθητές στις τάξεις του κοινωνικού φροντιστηρίου
Το 2013 ξεκίνησε η λειτουργία ενισχυτικής – υποστηρικτικής διδασκαλίας για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με τη συμμετοχή εθελοντών καθηγητών. Το 2013 ωφελήθηκαν από την  δράση  35 μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια. Την τρέχουσα σχολική χρονιά (2013-2014) συμμετέχουν στο πρόγραμμα 45 μαθητές.
Επιπλέον, την τελευταία τριετία ενισχύθηκαν με σχολικά είδη συνολικά 150 παιδιά.

Κοινωνικές διαδρομές
Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία με θέμα «Ας μιλήσουμε για μας: επιθετικότητα και επικοινωνία στην οικογένεια, που αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων μορφωτικού χαρακτήρα τις «Κοινωνικές Διαδρομές».
Επιπροσθέτως στα πλαίσια διασύνδεσης με εθελοντικούς φορείς και συλλόγους, το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ισότητας των Φύλων συμμετείχε στην εθελοντική κοινωνική δράση με τίτλο «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» με στόχο την στήριξη οικονομικά ευάλωτων οικογενειών.

Εξάλλου ο Δήμος Κομοτηνής συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στο θεσμό της Λαμπαδηδρομίας των Συλλόγων φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, μια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), με την υποδοχή της «φλόγας της αγάπης» της 11ης Λαμπαδηδρομίας, συμβάλλοντας στην πανανθρώπινη ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews