inkomotininews@gmail.com

Ερώτηση Καρά Γιουσούφ για το μέλλον των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών

Ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Κλιμακώνεται η κυβερνητική προσπάθεια θεσμικής και ουσιαστικής υποβάθμισης των πολιτικών ισότητας των φύλων στην Ελλάδα», κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Στην ερώτηση περιγράφεται η υποβάθμιση...
...της πολιτικής στα θέματα ισότητας, με τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υπέστη η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η οποία μετακινούμενη από υπουργείο σε υπουργείο, τελικά παραχώρησε σχετικές αρμοδιότητες στο Κέντρο Ερευνών για θέματα ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ) που άπτονται των ευπαθών ομάδων και ιδίως λόγω φύλου όπως αναφέρεται.

Αγνοείται έτσι το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την πολιτική ισότητας των φύλων, και συγχωνεύεται η έννοια της διάκρισης του φύλου με τις διακρίσεις που υφίστανται οι ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Καρά Γιουσούφ και οι συνάδελφοί του, ρωτούν τον υπουργό:

« Επειδή η πολιτική ισότητας των φύλων αφορά την ιδιότητα του πολίτη των γυναικών και δεν μπορεί να περιοριστεί στο ζήτημα των ίσων ευκαιριών όλων.

Επειδή η ισότητα των φύλων στην ελληνική πραγματικότητα προσκρούει σε στερεότυπα και προκαταλήψεις, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες ευθύνες στην πολιτεία για ανάλογη πολιτική ισότητας.

Επειδή οι μνημονιακές πολιτικές έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες σε πολλά επίπεδα.

Επειδή το ΚΕΘΙ υπολειτουργεί κι έχει αβέβαιο μέλλον.

Επειδή η Ε.Ε. διατηρεί διακριτό το πεδίο της ισότητας των φύλων από το πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί «συμπληρώθηκαν» οι σκοποί του ΚΕΘΙ; Με ποια διαδικασία διαβουλεύσεων έγινε η ενέργεια αυτή;

Σχετικά με τη διαφαινόμενη μετατροπή του ΚΕΘΙ θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό του; Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα της υπαγωγής – εποπτείας του υπό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων;

Το ΚΕΘΙ σκοπεύει πλέον να χρησιμοποιήσει τα 14 συμβουλευτικά κέντρα για τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει ευρύτερες ανάγκες αντιμετώπισης της βίας που αναφέρονται σε άλλες κοινωνικές ομάδες;».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews