inkomotininews@gmail.com

(VIDEO) «Μυσταγωγική» βραδιά στο εκκλησιαστικό μουσείο Κομοτηνής

Σχεδόν μυσταγωγική υπήρξε η προχθεσινή βραδιά στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής, όπου η Βυζαντινή Χορωδία της πόλης και το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής «Νότα», έδωσαν μια ξεχωριστή συναυλία...
...συμμετέχοντας στον διήμερο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης – Europe Direct και τον εικαστικό Γιώργο Παπαλεξάνδρου.

Ο συγκεκριμένος χώρος άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά μεταπολεμικά για μια τέτοια εκδήλωση, χάρη στην αποδοχή της πρότασης των διοργανωτών εκ μέρους του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Οργανικές μελωδίες, παραδοσιακά τραγούδια, και συνθέσεις Ρωμιών της Πόλης πλημμύρισαν την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, καταδεικνύοντας την ιστορικότητα του χώρου αλλά και την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάδειξής του με ανάλογες πρωτοβουλίες.

Μετά το πέρας της συναυλίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους πραγματικούς θησαυρούς που εκτίθενται στο μουσείο και οι οποίοι χρονολογούνται ακόμη και από τον 15ο αιώνα.

VIDEOS

Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων:
«Οι νότες μεταλαμπαδεύουν την ιστορικότητα του τόπου»

Πρόεδρος Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ., Νατάσσα Λιβεριάδου:
«Στόχος μας η ανάδειξη του χώρου»

Υπεύθυνη Europe Direct, Λουίζα Σαλτσίδου Ματεοσσιάν:
«Η αποψινή εκδήλωση συνδέει τη μουσική
με το πολιτιστικό περιβάλλον»

Γιώργος Παπαλεξάνδρου, εικαστικός:
«Πρόκειται για μια πρωτότυπη γνωριμία
με τον χώρο του μουσείου»

Αθανάσιος Σαλαμάνης, ιεροψάλτης,
υπεύθυνος βυζαντινής χορωδίας:
«Είμαστε ιδιαιτέρως συγκινημένοι»

Χρήστος Χατζόπουλος, μουσικός, υπεύθυνος
εργαστηρίου παραδοσιακής μουσικής «Νότα»
«Είναι συγκλονιστική η ενέργεια του χώρου»

  
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο (στο κτίσμα Ιμαρέτ)

Αξιόλογο κτίσμα με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που βρίσκεται στα δυτικά της οδού Φιλικής Εταιρείας. Σύμφωνα με παλιά τοπική παράδοση στο σημείο αυτό υπήρχε ναός της Αγίας Σοφίας, που πιθανότατα ταυτίζεται με το μετόχι της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους, το οποίο μνημονεύεται στο χρυσόβουλο του Σέρβου ηγεμόνα Ιωάννη Ούγγλεση (1370).

Φαίνεται ότι τμήματα του ναού ενσωματώθηκαν στο κτίσμα του Ιμαρέτ (Πτωχοκομείο) που ίδρυσε στην Κομοτηνή ο πορθητής της, εξισλαμισμένος χριστιανός, Γαζί Εβρενός Μπέη (1363).


Μάλλον πρόκειται για έργο των Ελλήνων χτιστών. Η λειτουργία του Ιμαρέτ συνεχίστηκε μέχρι το 1913. Σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής με μέριμνα της οποίας ολοκληρώθηκαν εργασίες αναστήλωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημείου, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2531-0-22642.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews