inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS) Τον Επισκοπικό Ναό του 11ου αι. της Μαξιμιανούπολης επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων

Σπουδαίο κληροδότημα του Χριστιανισμού και μια ακόμη απόδειξη της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή, αποτελεί ο Επισκοπικός Ναός της Μαξιμιανούπολης που χρονολογείται στον 11ο αιώνα και τον οποίο επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων...
...συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμίγα, καθώς και τον αρχαιολόγο που πραγματοποίησε την ανασκαφή Νικόλαο Ζήκο.


Ο ναός εντοπίστηκε το 1997 και η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1999. Ανήκει στον τύπο των περίκεντρων ναών και συνιστά λαμπρό δείγμα της βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Στους χώρους του θεωρείται ότι έχει ενταφιαστεί ο κτήτορας της δεύτερης οικοδομικής του φάσης, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως αξιόλογες τοιχογραφίες.



Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.


Η Μαξιμιανούπoλη ήταν  από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.


Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε την επιθυμία να τελέσει ακολουθία στον χώρο για να συμβάλει από τη μεριά του στην ανάδειξή, αναγκαιότητα την οποία επισήμανε και ο κ. Κατσιμίγας.




ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ





















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews