inkomotininews@gmail.com

Το περίφημο εξάγωνο του Κρόνου φωτογράφησε ο Γ. Ταρσούδης από την Αλεξανδρούπολη

Το περίφημο εξάγωνο του Κρόνου και των δακτυλίων του πλανήτη, φωτογράφισε για πρώτη φορά φέτος στις 6 Ιουνίου, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Γιώργος Ταρσούδης από την Αλεξανδρούπολη.

Το εξάγωνο του Κρόνου είναι μία
τεράστια και αινιγματική δομή γύρω από τον βόρειο πόλο του...
...σαφώς ορατό σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις με τη χρήση ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων.

Εμφανείς είναι και οι δακτύλιοι του Κρόνου, που μάλιστα στην εικόνα του Γ. Ταρσούδη (πάνω αριστερά) φαίνεται να επισκιάζονται από την σκιά του σώματος του πλανήτη.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται και οι δακτύλιοι και το εξάγωνο, αφού είναι μια συνηθισμένη τακτική παρατήρηση και φωτογράφηση των ερασιτεχνών αστρονόμων. Φέτος όμως, λόγω της κλίσης της Γης, είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν.

Το μυστηριώδες εξάγωνο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Voyager, μεταξύ του 1980 και του 1981, κατά τη διάρκεια της διέλευσής του κοντά στον Κρόνο, πριν φτάσει τώρα στην άκρη του ηλιακού συστήματος (το Voyager 1 έχει βγει από το ηλιακό μας σύστημα).

Το μυστήριο του εξάγωνου δεν έχει πλήρως επιλυθεί, αλλά για ένα πράγμα είναι σίγουροι οι ερευνητές: η εξαγωνική δομή του είναι ορατή στην υπέρυθρη, παρατηρείται μόνο στα βόρεια του πλανήτη και όχι στον νότιο πόλο του, φαίνεται να είναι μόνιμο, ή τουλάχιστον έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.


Η κάθε πλευρά του εξαγώνου είναι περίπου 13.800 χιλιόμετρα, απόσταση δηλαδή μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews