inkomotininews@gmail.com

Διακρατική εκπαίδευση εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών


Διακρατική συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου «OUTLAND – εκπαίδευση και κατάρτιση εθελοντικών οργανώσεων στον τομέα της πολιτικής προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών (δασικών πυρκαγιών) σε Ελλάδα και Βουλγαρία», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής, πραγματοποιείται από χθες στην Κομοτηνή, και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία πλαισίου για την εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των εθελοντών...
...που δρουν στο πλαίσιο των μηχανισμών πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, και ασχολούνται με την πρόληψη και την αποκατάσταση δασικών πυρκαγιών.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, την παραγωγή πολυγλωσσικού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τη δημιουργία και ανάπτυξη, σε διασυνοριακό επίπεδο, των απαραίτητων εγκαταστάσεων, εργαλείων και διαδικασιών, που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική και ασφαλή δράση των εθελοντών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσα στα πλαίσια και μετά το τέλος του έργου.

Στο έργο συμμετέχουν δύο ελληνικοί Δήμοι, της Κομοτηνής και της Θέρμης (που είναι και ο συντονιστής), και τρεις από τη Βουλγαρία.

Το «παρών» στη συνάντηση, δίνουν εκπρόσωποι των συμμετεχόντων Δήμων, του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, του Institute of Mathematics and Informatics / Bulgarian Academy of Sciences και τον Δήμο Zlatograd, εθελοντικών οργανώσεων, του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, της Ε.Μ.Α.Κ., και αρμόδιων φορέων.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης, καλωσορίζοντας τα μέλη του έργου και τις εργασίες τους στην Κομοτηνή, σημείωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική δράση για την υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων και την περεταίρω ενδυνάμωση του Δήμου μας στο κομμάτι της πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, αφού στον χώρο ευθύνης του Δήμου μας περιλαμβάνονται εκτάσεις από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την παραλιακή ζώνη. Παράλληλα ο Δήμος Κομοτηνής παρέχει τεχνική στήριξη στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Δήμος Κομοτηνής έχει στρέψει το βλέμμα του  στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των υποδομών και στον κοινωνικό τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων διακρατικής συνεργασίας. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε τρόπους χρηματοδότησης των δράσεων του Δήμου και ανάπτυξης διακρατικών συνεργασιών για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Π.χ. μια δασική πυρκαγιά στη Ροδόπη δεν θα σταματήσει στην ελληνική ή βουλγαρική πλευρά, απαιτείται συνεργασία, το ίδιο και με άλλες φυσικές καταστροφές όπως η μόλυνση των υδάτων».

Ο κ. Κυπριανίδης μίλησε ακόμη για «άψογη συνεργασία του Δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την 4η ΕΜΑΚ ΑΜ-Θ, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και τις ομάδες των εθελοντών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews