inkomotininews@gmail.com

Έρχεται στη Θράκη ο Αλ. Τσίπρας για το θέμα του χρυσού


Προτείνει για την περιοχή το νορβηγικό μοντέλο ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για το θέμα του χρυσού.

Αλέξης Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε παραγωγικές και όχι πειρατικές επενδύσεις»
«Η Θράκη, ένας ιστορικός και ευαίσθητος τόπος, χρειάζεται επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία. Επενδύσεις που θα...
...αναδείξουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και που δεν θα λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ενωμένες αγωνίζονται και διεκδικούν να έχει προοπτική ο τόπος τους. Κι όταν η τοπική κοινωνία αφήνει κατά μέρος τις διαφορές και ενώνεται σ΄ έναν κοινό στόχο, τον στόχο της ζωής με αξιοπρέπεια, τότε κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τους δικούς του σχεδιασμούς».
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι «το επόμενο διάστημα, με αφορμή αυτόν τον αγώνα των Θρακιωτών, θα αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας. Γιατί υπάρχουν πολλά  μοντέλα επενδύσεων. Υπάρχει το Νορβηγικό για παράδειγμα μοντέλο, όπου, με πυρήνα το δημόσιο συμφέρον υπάρχουν επενδύσεις και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Υπάρχει και το μοντέλο της Νιγηρίας, όπου μεγάλες πολυεθνικές απομυζούν τους εθνικούς πόρους, αφήνοντας σκουπίδια και λεηλασία στην τοπική οικονομία και κοινωνία».
 Κάλεσε δε τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά «να επιλέξει με ποιο μοντέλο επενδύσεων είναι. Αν είναι με το μοντέλο της λεηλασίας, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντί του όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζήσει με προοπτική».
Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τη Θράκη, προκειμένου όπως είπε, «όχι μόνο να αναδειχθεί η σύσσωμη, η παλλαϊκή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά να αναδειχθεί και η πρότασή μας για το εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης και αναβάθμισης μιας ιδιαίτερα ιστορικής και ευαίσθητης περιοχής».

Άρης Γιαννακίδης: «Όποιος αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς θα μας βρει απέναντί του»
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ δήλωσε: «Εμείς γνωστοποιούμε σ΄ ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο την πλήρη ομοθυμία και την εκπεφρασμένη, αδιατάρακτη στο χρόνο έκφραση όλης της θεσμικής κοινωνίας, ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν συνάδει με το δικό μας αναπτυξιακό πρόταγμα και με τον δικό μας στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως έχει διαβουλευτεί και συναποφασιστεί και συγκεκριμενοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Άρα λοιπόν, όποιος αποφασίσει για μας χωρίς εμάς,  τότε θα μας βρει καθολικά απέναντι. Θέλω να δηλώσω ότι σε εξαιρετικό κλίμα μας άκουσε ο πρόεδρος. Υπήρξε ένας διάλογος ειλικρινής. Καταθέσαμε τις απόψεις μας και ζητήσαμε λοιπόν να μας βοηθήσει σ΄ αυτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε».

Ευάγγελος Λαμπάκης: «Συμπαραστάτης μας ο Αλέξης Τσίπρας»
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης από τη μεριά του τόνισε: «Περάσαμε το όρια της Θράκης και ήρθαμε εδώ στην  Αθήνα για να μεταφέρουμε την αγωνία, τον παλμό και τη θέληση του θρακιώτικου λαού, που δεν είναι άλλη παρά το γεγονός της απομάκρυνσης των χρυσωρυχείων, αυτής της καταστροφικής λαίλαπας η οποία βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας δεκατρισίμισι ολόκληρα χρόνια, κι εμείς παλεύουμε, αντί να αναπτύξουμε κάτι θετικό, να αποτρέψουμε αυτό το αρνητικό. Είπαμε στον κ. Πρόεδρο όσα ακριβώς συμβαίνουν μέσα από τη μελέτη των χρυσοθήρων. Κατάλαβε ότι αυτό δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική σοβαρή και δεν πρόκειται να προσδώσει τίποτε ως θετικό πρόσημο. Και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας γιατί είναι αγώνας ιερός, δηλώνοντάς του ταυτόχρονα  ότι μία οποιαδήποτε βλάβη τέτοιου είδους στη Θράκη θα σημαίνει κοινωνική αναταραχή κι αυτό είναι πάρα, μα πάρα πολύ κακό, κι εγώ ως Θρακιώτης πρώτος δεν θα το ήθελα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews