inkomotininews@gmail.com

Δήμος Κομοτηνής: Μειωμένος ο προϋπολογισμός του 2014, με έμφαση πάντως στις κοινωνικές δαπάνες

Δύο κομμάτια η παράταξη Κοτσάκη, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό.

Μειωμένος κατά 30% είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2014, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία...
...στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η μείωση (από 88 εκ. ευρώ το 2013 σε 62 εκ. ευρώ για το νέο έτος), αποδίδεται αφενός στο «κούρεμα» των κρατικών χρηματοδοτήσεων για έργα προς τους Δήμους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του εθνικού προϋπολογισμού, που φτάνουν στο 53%  στην περίπτωση της Κομοτηνής, και αφ’ ετέρου στο Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ που καθιστά δυσκολότερη τη δυνατότητα ένταξης προβλεπόμενων εσόδων.

Ο  νέος προϋπολογισμός εστιάζει για τρίτη χρονιά στις κοινωνικές δαπάνες, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από πόρους συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, οι οποίοι έπειτα από διεκδίκηση, έχουν επταπλασσιαστεί από το 2010, επηρεάζοντας και τον τομέα των έργων.

Παράλληλα επιδιώχθηκε εξορθολογισμός της λειτουργίας των κοινωνικών δομών. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής σημείωσε σχετικά ότι ο Δήμος πέτυχε να εξυπηρετεί πλέον διπλάσιους πολίτες στη στέγη σίτισης με τα ίδια χρήματα που διέθετε στην αρχή της δημοτικής θητείας.

Επιπλέον, το 65% των παιδιών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι δωρεάν – στο πλαίσιο αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων – και «αυτό δεν στοιχίζει στους Δημότες ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε εξάλλου ότι ο τοπικός Δήμος είναι ο τέταρτος πανελλαδικά στη ρευστοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι έχουν αποπληρωθεί υποχρεώσεις προηγούμενων ετών προς εργολήπτες ωστόσο παραμένουν - αν και μειωμένες συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο - οφειλές προς προμηθευτές.

Ας σημειωθεί ότι, υπέρ του νέου προϋπολογισμού ψήφισαν εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της και πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Κοτσάκης, όπως και η κ. Φελίνα Καζάκου-Βρούζου και ο κ. Γιάννης Μουρτίδης. Στον αντίποδα, τον προϋπολογισμός από τη μείζονα αντιπολίτευση, καταψήφισαν οι κύριοι Χρήστος Μέτιος, Αντώνης Γραβάνης και Γιώργος Ναβροζίδης.


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews