inkomotininews@gmail.com

Εκδήλωση για Ελληνικά Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά στην Κομοτηνή

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης για τα Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ)...
...και τη  μέχρι τώρα πορεία της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών η οποία συστήθηκε στις αρχές του 2013.

Εισηγήτριες θα είναι η Δρ Ελένη Μαλούπα Διεθύντρια Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, και η Κατερίνα Γρηγοριάδου από την ΑΦΦ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος δεν αποκλείεται να κάνει εκτενή αναφορά και στα εγχειρήματα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Σε παλιότερη  εισήγησή της πέρυσι τέτοιον καιρό στην Δράμα, η κ. Μαλούπα - η οποία έχει μιλήσει σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, καλεσμένη συλλόγων Νέων Αγροτών και όχι μόνο - ξετύλιξε για άλλη μια φορά τους θησαυρούς της ευλογημένης Ελληνικής γης και στο κομμάτι των Αρωματικών Φυτών.

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, υπάρχουν 6.500 αυτοφυή αρωματικά φυτά, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χλωρίδα της.  Από αυτό προκύπτει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει και υψηλή βιοποικιλότητα.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι τα αυτοφυή αρωματικά φυτά παρουσιάζουν και υψηλό ενδημισμό, δηλαδή το ένα στα πέντε απαντάται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά άλλού στον κόσμο!
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δίκταμο Κρήτης, Μαστιχόδεντρα Χίου, Αχίλλεα, Σιδερίτης (τσάϊ του βουνού), Ρίγανη (στην Ελλάδα παρουσιάζει 30 παραλλαγές με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία – Η μυρωδάτη ρίγανη που φεύγει στο εξωτερικό είναι η Γκρικ Ορέγκανο), κρόκος Κοζάνης, Μέντες.

«Από τα Αρωματικά μας φυτά το 50-60% δεν καλλιεργείται αλλά συλλέγεται, και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί, καθώς έχει καταγραφεί μείωση των φυσικών πόρων», σημείωσε η κ. Μαλούπα.

Στον αντίποδα αυτών που συλλέγονται, υπάρχουν άνθρωποι που  έχουν κάνει επενδύσεις στα Αρωματικά Φυτά, ειδικά μετά την κρίση, ως εναλλακτική καλλιέργεια.
Ήδη στην Ελλάδα, από τους πιο γνωστούς Βοτανικούς κήπους στα Κρούσσια του Κιλκίς, στην Επίδαυρο, που εκεί η ένωση νέων Αγροτών Αργολίδας ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ίδρυση ενός κήπου με τα ιερά και θαυματουργά βότανα του Ασκληπιού! Επίσης, μια ακόμα πολύ καλή προσπάθεια, έχει ξεκινήσει και στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά στις Σέρρες, από την Ένωση νέων Αγροτών Σερρών.
Έτσι όπως περιέγραφε τους αριθμούς των Αρωματικών Αυτοφυών στις 13 Γεωγραφικές περιφέρειες, σημειώσαμε τα εξής:

Τα πιο πολλά αυτοφυή βρίσκονται στη Ροδόπη, με αριθμό αυτοφυών 3.130!!! Τα ακούτε εσείς που πασχίζετε για την ανάπτυξη του τόπου; κ. Περιφερειάρχα, Δήμαρχοι, κυρίως Δήμαρχε Μαρώνειας-Σαππών Ηλία Ιωαννάκη (σ.σ. θα ήταν όνειρο ένας Βοτανικός κήπος κοντά στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας). Ειδικά η περιοχή μας, λόγω του ότι η οροσειρά της Ροδόπης προστάτεψε τα αυτοφυή φυτά από πλημμύρες, τα φυτά αυτά είναι αρχέγονα!

Οι συμβουλές της κ. Μαλούπα προς τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτού του είδους τις καλλιέργειες, συνίστανται στα εξής: Συνέπεια, Συνέχεια, Ποιότητα, Συνεργασία.
«Έτσι θα σας αναζητούν οι αγορές του εξωτερικού και θα αυξάνονται συνεχώς, γιατί τα Ελληνικά Ποιοτικά προϊόντα είναι πολύτιμα», σημείωσε καταλήγοντας.


Μ.Β. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews