inkomotininews@gmail.com

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτή είναι η αλήθεια για τη στημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές»

«Σαμαράς-Βενιζέλος-Μέρκελ, υπονομεύουν την επόμενη Κυβέρνηση».

«Στημένη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα πως «εντάσσεται στα σχέδια των Σαμαρά-Βενιζέλου-Μέρκελ, προκειμένου να παρουσιαστούν επίπλαστες "επιτυχίες"...
...λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, με απώτερο στόχο να συνεχιστεί η ίδια, καταστροφική για τους ευρωπαϊκούς λαούς, πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποβάθμισης της εργασίας».

Όπως προσθέτουν μάλιστα, «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών έπειτα από τέσσερα χρόνια μνημονίων, είναι από πολλές απόψεις χειρότερη σε σχέση με το 2010 όταν οι αγορές έπαψαν να δανείζουν την ελληνική κυβέρνηση», και εξηγούν:

«Το δημόσιο χρέος σήμερα προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ όταν το 2010 προσέγγιζε το 130%. Η πραγματική ανεργία σήμερα έχει ξεπεράσει το 30% όταν στις αρχές του 2010 κινούνταν γύρω στο 10%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σήμερα έχουν ξεπεράσει το 35% όταν στις αρχές του 2010 ήταν κάτω από 10%.  Η πτώση των εισοδημάτων κατά περίπου 40%, μεταξύ άλλων, δυσχεραίνει συνεχώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος να αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι εξαγωγές, που τα μνημόνια τις αναγόρευαν σε ατμομηχανή για έξοδο από την κρίση, τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν κατά 2,8% και τον Φεβρουάριο κατά 7%. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ταξινομούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία “σκουπίδια”».  

Σε ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή τη σχεδιαζόμενη «έξοδο» στις αγορές, επισημαίνουν: 

«Αφορά εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους, η διάρκεια των ομολόγων δεν θα είναι δεκαετής αλλά πολύ μικρότερη, και η έκδοση θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι με ανοιχτή διαδικασία στις αγορές, και με επιτόκιο, ονομαστικό και πραγματικό, “τσουχτερό” σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα, δεν έχουν για εγγύηση της επιστροφής των χρημάτων τους την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας, αλλά τη χρηματοδότηση και τον βούρδουλα της Τρόικας, η οποία θα συνεχίσει να παρέχει το ρευστό για να αποπληρώνονται τα χρέη, και να υποχρεώνει την Ελλάδα να διαθέτει όλα τα πλεονάσματά της για τον σκοπό αυτό αντί για την οικονομική και κοινωνική της ανασυγκρότηση. Τέλος, η έκδοση των ομολόγων γίνεται υπό την ομπρέλα της παρέμβασης της ΕΚΤ. Ο πρόεδρός της κ. Ντράγκι, έχει αφήσει να εννοηθεί, ότι αν χρειαστεί θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, και ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και για ομόλογα χωρών που τελούν ήδη σε μνημόνιο. Άλλωστε η αρχική συμφωνία αφήνει το περιθώριο, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μνημόνιο. Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις, και όχι η καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι που αποτελούν “μαγνήτη” για τα διεθνή κεφάλαια, που την περίοδο αυτή βρίσκονται σε υπερ-πληθώρα, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών (κυρίως ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία) και της απόσυρσης κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν με έμφαση την «έξοδο» στις αγορές ως «επικίνδυνη», για δύο λόγους:

«Πρώτον, βυθίζεται ακόμη περισσότερο η Ελλάδα στην παγίδα του χρέους που ήδη βρίσκεται. Οι εκθέσεις βιωσιμότητας του παρόντος ελληνικού δημόσιου χρέους προβλέπουν μέχρι και το 2020 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δισ. ευρώ ετησίως) από το 2016, και έσοδα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ. Ο αχρείαστος νέος δανεισμός από τις αγορές επιδεινώνει τις παραπάνω ούτως ή άλλως ανεδαφικές προϋποθέσεις βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Δεύτερον, υπονομεύει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές σε σχέση με το αναγκαίο “κούρεμα” του ελληνικού δημόσιου χρέους, διότι παρέχει επιχείρημα ενάντια στην αναγκαιότητά του “κουρέματος”. Δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τη συμπαιγνία της Tρόικας, της Μέρκελ και των συμμάχων της, όχι μόνο δεν διστάζει να εξαπατήσει ακόμη μια φορά προεκλογικά τους πολίτες, αλλά επιπλέον το κάνει με τρόπο που υπονομεύει τις προσπάθειες μιας μελλοντικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σκληρά για τα συμφέροντα της Ελλάδας!»  






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews