inkomotininews@gmail.com

Ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή για την ενδοοικογενειακή βία

Από το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ενδοοικογενειακή βία, διοργανώνει στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στις 26/3 με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και Γυναίκα», και  2/4 με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία, παιδί και...
...άλλες ευάλωτες ομάδες»

Και οι δύο εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.00.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο αποτρόπαιη μορφή βίας γιατί δεν τελείται από οποιοδήποτε δράστη, αλλά από άτομα προς τα οποία το θύμα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και στα χέρια των οποίων μάλιστα έχει εναποθέσει την εξέλιξη της ζωής του: τους γονείς του, τον σύντροφό του, ή με μία λέξη: σε ανθρώπους που τους θεωρεί «δικούς» του και σίγουρα πάντως, όχι ξένους.

Παρ’όλο που πρόκειται για φαινόμενο με τεράστιες προεκτάσεις σε παγκόσμια κλίμακα το οποίο μάλιστα δεν είναι καθόλου καινούργιο για καμία κοινωνία, η δημοσιοποίησή του αποτελεί ακόμη «ταμπού» και δεν καταγγέλλεται. Το χειρότερο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα δεν αναγνωρίζουν ότι θυματοποιούνται είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας, είτε γιατί πιστεύουν ότι η κακοποίηση είναι φυσιολογική συμπεριφορά την οποία πρέπει να υπομείνουν. Απ’όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας αυτή που αναγνωρίζεται λιγότερο από τα θύματα ως βία είναι η λεκτική.

Ωστόσο, τόσο η λεκτική, όσο και η σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία συμπεριλαμβανομένου  του συζυγικού βιασμού τιμωρούνται ήδη στη χώρα μας από το 2006 (με τον νόμο 3500/2006). Ακόμη τιμωρούνται και οι κάθε μορφής σωματικές τιμωρίες ως μέσο σωφρονισμού στα παιδιά. Θύμα ενδοοικογενειακής βίας θεωρείται πλέον, όχι μόνο το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται άμεσα το έγκλημα, αλλά και ο ανήλικος ο οποίος παραβρίσκεται σε τέτοια σκηνή.

Παρ’ όλο όμως που έχουν ήδη περάσει οκτώ χρόνια από την υιοθέτηση του νόμου ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ούτε ποια συμπεριφορά συνιστά ενδοοικογενειακή βία, ούτε τι μπορεί να κάνει, ούτε πού μπορεί να στραφεί για βοήθεια.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος αυτού απαιτεί πρώτα την καταπολέμηση της αδιαφορίας και της ψυχικής αδράνειας που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία και το σπάσιμο της σιωπής όσων γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις και δεν τις καταγγέλλουν στις αρχές. Το γεγονός ότι πρόκειται πλέον για ένα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα σημαίνει ότι οποιοσδήποτε γνωρίζει την τέλεση ενός τέτοιου εγκλήματος  μπορεί και μερικές φορές είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει το έγκλημα στις αρχές ακόμη και ανώνυμα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews